Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 10:01 - Блогът: особености на комуникацията
Автор: ruja Категория: Технологии   
Прочетен: 1267 Коментари: 1 Гласове:
0



Блогът е разновидност на уебсайта, който може да бъде използван като личен дневник или начин да се въведе информация, която да бъде достъпна за голям брой хора. В блоговете често се намира информация под формата на коментари, новини за определена тема - култура, екология, социални проблеми, икономика, местни новини и много други. Блогът се характеризира с това че по-големата част от данни е под формата на текст, но се срещат и такива блогове, в които преобладават фотографии , аудио или видео файлове. Голямо предимство на блоговете е динамичността им и възможността веднъж въведената информация и коментари да бъдат съхранени за дълъг период от време. Много хора считат, че подържането на блог е по удобно, а други предпочитат да използват и блог и лична страница. Блоговете са нова форма на публично говорене. Те са вид медия – всеки от тях си има собствен облик, стил и позиция. Традиционните медии са лимитирани откъм обем, време или някакви влияния върху тях. Всеки един блог е по своему зависим от субективната позиция на своя автор, но блоговете са най-независимата медия. Доколкото един личен блог е нещо откровено и дори интимно, той е ценност най-напред за своя автор. В същото време, това е един споделен вътрешен свят, споделен не – насила, а безкористно. Написаното в един блог привлича едни хора, а написаното в друг – други хора. Със сигурност, навсякъде има по нещо за всекиго. Чрез разсъжденията си, публикувани в мрежата, човек привлича хора, които споделят подобен начин на мислене или подобни мисли, тоест той привлича свои себеподобни, а те са потенциални негови приятели. Паралелно съществува опасността блогът да създаде и врагове на автора си. Но блогърите трябва да осъзнават отговорностите, които носят чрез публикуването на посланията си.
Блоговете са проводник на свободна култура. Блог културата е отражение на различните субкултури от обкръжението ни. Блоговете носят по-голяма обществена стойност от класическите медии, за които съществуването е и бизнес и те ревниво пазят авторството си. Ако в другите медии някакъв скандал може да отшуми и да бъде забравен, то заради ефекта на доминото и ефекта на лавината мрежата от блогъри е нещо неуправляемо и неконтролируемо и, веднъж плъзнало нанякъде, публикуваното от тях не може да бъде овладяно и спряно. Ако пък е написано и на няколко езика, публиката му става неизброима. Блогосферата представлява някакво общество, което групира множество блогове (чрез препратки от един блог към други блогове), които изповядват сходни интереси или сходни виждания по дадени проблеми. Блогосферите дават възможност на конкретна тема, написана от един автор, да стане причина за сформирането на цяло общество, което от своя страна да се бори за или против нещо определено.
Никоя конвенционална медия не разполага с такава сила.
Именно поради тази сила на блоговете някои политици и организации започват да се опитват да измислят различни регулации и забрани, за да си осигурят спокойствие и да разполагат с някакъв контрол.


Тагове:   особености,


Гласувай:
0




1. danailpetrov - от друга страна
28.01.2008 13:11
компаниите имат правото да модулират блогерите и да ги издирват с вип адрес ако не са угодни
тъй че борбата продължава
и в древните шумерски градове както в помпей е забранено писането по стените
а блоговете в интернет са нещо кат стенвестници

и много мило е ако успееш да си съхраниш дупцето преди да те разлогнат

професия блогист- то е сърфиране по дюни прястно мляко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ruja
Категория: Технологии
Прочетен: 15810
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930